Prețurile cu energia au crescut drastic anul acesta în România și în întreaga Europă. Dacă până acum marea majoritate a românilor nu au acordat atenție subiectului gestionării eficiente a consumului de gaze pe timp de iarnă, anul acesta scumpirile au generat o atenție sporită asupra identificării unor soluții pentru economisire și eficientizare.
Cea mai eficienta metodă pentru a reduce consumul de gaze și de energie pe timp de iarnă, consum cauzat de nevoia de încălzire a locuinței, este utilizarea unui sistem pentru controlul și automatizarea climatizării - termostatul inteligent. Termostatul este dispozitivul care poate controla funcționarea centralei în funcție de necesarul de încălzire dorit.
Termostat tradițional vs Termostat Smart
Un termostat tradițional pentru centrala termică poate fi poziționat doar într-o singură încăpere și setat în intervale orare la anumite temperaturi. Problemele apar în special pe timpul nopții. Dacă termostatul este amplasat în living, dormitorul se încălzește mult mai repede iar o temperatură mult prea ridicată în timpul somnului este dăunătoare odihnei.
A controla eficient încălzirea doar cu un singur termostat tradițional nu este nici confortabil și nici eficient din punct de vedere energetic. Mai mult decât atât, ești nevoit să modifici constant setările atunci când pleci de acasă pentru o perioada mai lungă de timp sau când se schimbă rutina zilnică. Poate deveni o mare bătaie de cap.
Cu un sistem de termostat inteligent, precum cel de la Tado sau Netatmo, practic poți avea temperaturi diferite în fiecare cameră în funcție de necesități și implicit vei consuma mai puțin pentru că nu va mai fi nevoie să încălzești toată locuința dacă nevoia ta este de a încălzi, de exemplu, doar dormitorul într-un anumit interval orar.
Un termostat clasic, versus lipsa totală a acestuia, este un pas important spre economisire, însă nu și cel mai eficient. Odată cu dezvoltarea tehnologiei și a inteligenței artificiale, start-up-uri dar și mari brand-uri au lansat termostatele inteligente care au rolul să reducă drastic consumul inutil dar și să sporească confortul termic.
Mai precis, un sistem de termostat inteligent compus din termostatul de cameră și termostate care pot fi montate pe fiecare calorifer în parte poate fi setat astfel încât să ai temperatura dorită, individual, pe fiecare cameră.
Cum funcționează un sistem de termostate smart integral?
Poți monta pe fiecare calorifer câte un cap termostat inteligent, astfel încât să monitorizezi și să controlezi individual temperaturile din fiecare cameră. Dacă sunt camere care nu necesită încălzire în anumite momente din zi, poți seta o temperatură mai mică, astfel încât agentul termic să nu fie utilizat pentru acea cameră.
Fiind echipată fiecare cameră cu câte un termostat, centrala va porni doar atunci când aceste dispozitive "cer" căldură în camera unde sunt alocate. Dacă nicio cameră nu o cere, centrala nu va porni. Dacă o cameră are nevoie să crească temperatura, pentru că tu așa ai setat, centrala va porni, capul termostat va lăsa apa fierbinte să pătrundă în calorifer și într-un timp scurt se va atinge temperatura dorită.
De ce spunem că termostatul este inteligent?
Sistemul Tado se bazează pe algoritmi matematici de predicție. Va ști întotdeauna, prin calcul matematic, cât timp are nevoie o cameră să atingă creșterea cu un grad Celsius și cât timp este nevoie să îți mențină centrala pornită.
Așadar, de cele mai multe ori, centrala va primi comandă să se închidă chiar înainte ca temperatura dorită să se fi atins. Asta deoarece sistemul știe câtă căldura va mai degaja caloriferul tău chiar și după ce apa fierbinte nu va mai trece prin el, împinsă fiind de pompa de la centrală.
În timp, sistemul învață atât comportamentul tău cât și timpii de încălzire ai fiecărei camere astfel încât să eficientizeze consumul dar și să crească gradul tău de confort.
Ce-mi trebuie pentru a controla temperatura în mod inteligent?
Dacă ai o centrală termică, ai nevoie de un pachet de bază ce conține un releu care se conectează la centrală prin cablu, un bridge care se conectează la internet pentru a putea controla de pe telefon temperatura și un termostat fără fir Tado pe care îl poți monta într-una dintre camere.
Poți găsi toate variantele pe care le recomandăm, aici: https://www.techcuisine.ro/termostate-smart
Una dintre cele mai eficiente soluții este reprezentată de ecosistemul german Tado.
Dacă vrei sistemul complet, pentru a controla temperatura individual pe fiecare cameră, ai nevoie de capete termostatice pentru caloriferele din fiecare cameră.
Dacă ai încălzire în pardoseală, lucrurile pot fi ușor diferite, în funcție de setup-ul tău, și atunci trebuie să discuți cu un specialist. Consultanții Smart Home de la Tech Cuisine te pot ajuta în acest sens. Trebuie să le scrii aici.
Cum instalez? Este complicat de folosit?
Instalarea este intuitivă, la fel și aplicația unde poți seta anumite temperaturi pe anumite intervale de timp sau de zi, în funcție de obiceiurile tale de trai. Dacă totuși nu crezi că te descurci, apelează la un arhitect smart home de la Tech Cuisine și vei fi programat pentru instalare.
Mai mult decât atât, atunci când pleci de acasă și aplicația vede acest lucru (aplicația se instalează pe telefoanele tuturor membrilor familiei), sistemul oprește automat încălzirea. O redeschide când ești la aproximativ 2-3km înapoi aproape de casă astfel încât când ajungi să găsești deja o temperatură optimă.
Așadar, ca o concluzie, principalele beneficii ale achiziționării unui sistem care controlează automat încălzirea și răcirea locuinței tale constau în eficientizarea consumului de gaze și energie electrică dar și în sporirea confortului și eficienței celor două procese.
TechCuisine.ro este importator oficial autorizat Tado în România. Întreaga gamă de echipamente inteligente Tado la care se face referire în articol poate fi descoperită aici: www.techcuisine.ro/tado
Echipa TechCuisine are o experiență de peste 7 ani în montarea, instalarea și automatizarea sistemelor de control încălzire smart. Membrii echipei sunt autorizați de către Tado Gmbh Germania pentru instalare, automatizare și punere în funcțiune a dispozitivelor producătorului.
Comments