top of page
Poza scriitoruluiAlex / TechCuisine.ro

Tot ce trebuie să știi despre iluminatul inteligent

Actualizată în: 30 sept. 2022


Cel mai la îndemână dar și cel mai implementat sistem pentru o casă inteligentă în întreaga lume este iluminatul. Marea majoritate a celor care descoperă subiectul sau sunt pasionați de smart home încep prin a-și automatiza lumina de acasă.


Atunci când luam în considerare să automatizăm iluminatul sunt o serie de variabile importante ce trebuie luate în calcul pentru a lua decizia corecta. Vreau ca întrerupătoarele să fie inteligente și să-mi controleze orice fel de bec sau corp de iluminat sau vreau ca becul să fie inteligent și întrerupătorul normal? Trebuie să știu că fiecare variantă dintre cele două menționate vine la pachet cu plusuri și minusuri pe care le vom detalia mai jos.


Vreau becuri inteligente dar întrerupătoare normale





În această situație poți alege orice fel de întrerupător îți dorești, mecanic sau cu touchscreen, însă va trebui ca becurile pe care le achiziționezi să fie unele inteligente iar întrerupătorul să fie întotdeauna deschis astfel încât să poți controla becul din aplicație, vocal sau prin automatizări.


Plusuri:

  • pot alege orice fel de întrerupător îmi doresc

  • pot folosi orice tip de bec de la orice producător (Philips Hue, IKEA Tradfri, Aqara, LIFX, etc)

  • într-o cameră cu 6 becuri și un întrerupător ai posibilitatea să aprinzi becurile pe rând, nu toate odată

Minusuri:

  • este posibil să nu găsesc din aceeași familie de producător de becuri orice tip de bec mi-aș dori, pe orice dimensiune. Anumite corpuri de iluminat sunt atipice și necesită becuri cu o dulie non-standard

  • accidental și din obișnuință poți închide întrerupătorul mecanic. În această situație nu mai poți controla iluminatul inteligent

  • costurile pot fi mai mari atunci când decidem să achiziționăm becurile inteligente în pofida unor întrerupătoare smart


Vreau becuri normale dar întrerupătoare inteligente




Varianta aceasta presupune să poți folosi orice tip de bec și orice tip de corp de iluminat de la orice producător și pe orice dimensiune (smart sau non-smart) pentru că poți controla din întrerupător aprinderea sau stingerea acestora.


Plusuri:

  • pot alege orice fel de bec sau corp de iluminat îmi doresc, fie ca este smart, multicolor sau normal

  • am mai puține dispozitive smart în rețea, ceea ce asigura o conectivitate mai bună

Minusuri:

  • nu pot controla fiecare bec în parte dacă într-o camera am 6 becuri și un singur întrerupător.

  • dacă evoluează tehnologia rapid și vreau beneficii noi pentru iluminatul smart, trebuie să schimb întrerupătorul din doză. Nu toate întrerupătoarele sunt compatibile pe același tip de doză (poate fi pătrată, rotundă, mai adâncă, etc)


Tipuri de iluminat


Dacă ai decis pe care dintre variantele de mai sus mergi mai departe, trebuie să mai ții cont de câteva aspecte legate de iluminat.


Becurile smart sau non-smart pot fi de culoare albă (de la alb rece până la alb cald, gălbui), multi-colore sau dimabile (poate varia intensitatea luminoasă).


Întrerupătoarele mecanice pot fi dimabile sau nu, iar cele smart pot fi:

  • controlate prin bluetooth, zigbee sau direct Wi-Fi. Pentru primele două variante îți trebuie și un hub.

  • cu variator sau fără pentru a controla intensitatea luminoasă

  • compatibile cu Alexa, Google sau Apple HomeKit - trebuie să fii atent la specificații în funcție de ce tip de asistent vocal vei folosi pentru controlul iluminatului

Ține cont ca anumite întrerupătoare smart au nevoie de un cablu suplimentar de nul. Marea majoritate a instalațiilor electrice au în doză două cabluri, faza care vine din tabloul electric și faza care pleacă spre bec să-l alimenteze.

Ce pot face cu iluminatul smart?




A putea controla iluminatul din locuința ta oferă o serie de beneficii. Poți să setezi dispozitivele de iluminat astfel încât atunci când pleci de acasă acestea să fie stinse. Poți printr-o comandă vocală să stingi lumina din toată casa sau ai putea utiliza senzori adiționali de mișcare pentru baie sau bucătărie astfel încât să aprinzi lumina automat daca este întuneric în cameră și a fost sesizată mișcare.


Totodată, utilizând prize inteligente, poți automatiza și controla chiar și lămpile care sunt alimentate la priză. Recomandăm adaptoarele cu priză smart de la Aqara, sau prizele inteligente încastrate de la Livolo (cele din urmă suportă și consumatori mai mari, precum mașină de spălat sau cuptor electric).


O bandă led inteligentă multi-coloră sau un bec standard multi-color ar putea fi de asemenea apreciat într-o seară de film sau o seara cu prietenii (vezi banda led de la Eve Home).


Recomandările specialiștilor TechCuisine.ro


Dacă optezi pentru becuri inteligente și întrerupătoare normale, îți recomandăm:

  • întrerupătoarele non-smart cu touch sau mecanice de la Livolo - le avem și noi disponibile în magazinul online aici.

  • becuri inteligente de la Philips Hue, Ikea Tradfri, LIFX sau Aqara


Dacă optezi pentru întrerupătoare inteligente și becuri normale, recomandăm:

  • întrerupătoarele smart cu touch sau mecanice de la Livolo, Aqara sau Eve Home - disponibile și în magazinul nostru online, aici. Întrerupătoarele Livolo și Aqara comunică prin intermediul protocolului ZigBee, iar Eve Home este compatibil doar cu Apple HomeKit și comunică prin Bluetooth.

  • becuri LED de la orice producător vă doriți


Asigură-te că producătorul becurilor sau a întrerupătoarelor este compatibil cu platforma de smart home pe care o folosești, fie că vorbim despre Alexa, Google sau Apple HomeKit.


Dacă ai neclarități, apelează-ne și unul dintre consultanții noștri specializați pe soluții de iluminat inteligent te va sprijini să găsești cea mai potrivită soluție.


468 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page