top of page
Poza scriitoruluiAlex / TechCuisine.ro

Automatizările Smart Home îți reduc facturile la energie și gaze

Actualizată în: 30 sept. 2022

O locuință inteligentă, sau smart home, în limbaj universal, aduce multe beneficii utilizatorului. Este o investiție foarte utilă care pe lângă beneficiile de ordinul confortului individual, oferă și posibilitatea reducerii costului cu întreținerea unei locuințe. Consumă mai puțin curent electric O casă inteligentă îți va optimiza costurile cu gazele și curentul electric, deoarece automatizările de tip smart home eficientizează perfect consumul cu iluminatul, cu aerul condiționat, centrala termică sau orice alt echipament electric conectat la o priză inteligentă. O automatizare smart home se va asigura că nu vei mai uita niciodată lumina aprinsă când ieși din baie sau când pleci de acasă. Sistemul va ști, pe baza informațiilor de la senzorii montați în locuință, când părăsești o cameră sau când părăsești locuința și va stinge lumina în urma ta. Totodată, ventilatorul din baie va rămâne pornit chiar dacă ai stins lumina, dar se va opri automat atunci când umiditatea va atinge un nivel optim. Așadar, consumul este eficientizat și locuința ta inteligentă va lua singură decizii în funcție de nevoi și nu va consuma mai mult decât este necesar. Totodată, poți reduce costurile cu energia electrică prin utilizarea unor benzi led automatizate ca lumină ambientală pe timp de noapte. Consumul este astfel mult mai redus decât consumul unui bec standard. În plus, o astfel de lumină caldă și mai slabă din punct de vedere al intensității nu interferează nici cu melatonina secretată de către creier, cea care facilitează starea de somnolență noaptea. Eficientizează consumul climatizării De cele mai multe ori, procentul cel mai mare al cheltuielilor administrative a unei locuințe este dat de către factura de energie electrică și cea de gaze. Echilibrul dintre cele două se schimbă în funcție de anotimp. Vara consumăm mai multă energie electrică din cauza aparatelor de aer condiționat, iarna consumam mai mult gaz din cauza centralei termice (dacă este una pe gaz, dacă este electrică, consumul cu gazul este infim).


​De cele mai multe ori consumăm mai multă energie sau gaz decât ar trebui pentru că încălzim la o temperatură prea mare camerele care nu ar necesita. Avem de obicei un singur termostat c

are de regulă este amplasat în dormitor sau în living, dar care măsoară doar temperatura din acea cameră și pornește încălzirea în toată locuința. Se mai întâmplă de multe ori să deschidem ferestrele și centrala să continue să pompeze apă fierbinte în calorifere. Același lucru se întamplă pe timp de vara cu aparatele de aer condiționat. Termostatul intern, atunci când se atinge temperatura setată nu oprește în totalitate echipamentul ci doar oprește circulația freonului. Consumul este în continuare ridicat. O locuință inteligentă corect automatizată pe o platformă smart home sigură va eficientiza modul în care echipamentele de climatizare funcționează. AC-ul nu va fi pornit mai mult decât este nevoie pentru a asigura o temperatură optimă și dacă pleci de acasă cu siguranță va fi oprit, indiferent de temperatură. Când vei ajunge acasă, înapoi, casa ta deja va fi răcorită și cel mai probabil AC-ul își va fi terminat deja treaba și va fi oprit. Același lucru se întâmplă și cu centrala termică. Vei asigura temperaturi diferite în funcție de necesități în fiecare cameră. Temperatură diferențiată pe camere De ce ai vrea sa ai 25 grade Celsius noaptea și în dormitor și în living dacă tu timp de 8 ore ești în dormitor? Totodată, nu vei mai sta niciodată cu grijă să oprești centrala sau AC-ul dacă deschizi o fereastră. Platforma smart home va sesiza și le va opri automat. În cazul în care ai musafiri sau vrei să setezi manual temperatura din anumite camere o poți face cu un termostat de camera cu touchscreen, prin control vocal sau de pe telefon. O automatizare smart home nu-ți limitează controlul asupra casei tale, ci te ajută astfel încât să nu fie nevoie să acorzi prea multă atenție acestor detalii. Așadar, o investiție într-un sistem de tip smart home va fi amortizată atăt moral, luând în considerare confortul pe care ți-l oferă, dar și financiar, având în vedere că te va ajuta să economisești la facturile de electricitate și gaze. Orice tip de centrală sau de aer condiționat poate fi automatizat, indiferent că este un model mai vechi sau este un model de ultimă generație. Nu recomandăm să încercați singuri să umblați la centrala termică sau să interveniți asupra plăcii de bază sau asupra sistemului electric al acesteia. Doar un instalator profesionist este recomandat să vă transforme centrala termică sau aerul condiționat în unele smart. Ne puteți contacta completând formularul din pagina de Contact. Pentru automatizarea climatică a unei locuințe de 2 camere, bugetul pe care al trebui să-l pregătești pornește de la 250 euro și crește în funcție numărul de calorifere, aparate de aer condiționat, camere.

33 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page